Pages

July 19, 2007

Citrus Fruits

ဟိုေန ့က Orange ဆိုတဲ့ Title နဲ ့ အသီးပံုေလးတခ်ိဳ ့ကို သေဘာက်မိတာနဲ ့ ဘေလာမွာ တင္လိုက္မိပါတယ္။ ကၽြန္မကေတာ့ အဲ့ဒီအသီး အၾကိဳက္ၾကီးမဟုတ္ဘူး။ ဒါေပမယ့္ ကၽြန္မ အေမနဲ ့ညီမေလး ကေတာ့ အေတာ္ၾကိဳက္ၾက၊ စားၾကတယ္ဆိုေတာ့ သူတို ့ကို သတိရမိလို ့ ပံုေလးေတြကိုလည္း ႏွစ္သက္တာနဲ ့ သိမ္းထားလိုက္တဲ့သေဘာ တင္လိုက္မိတာပါ။ အဲ့ဒီပိုစ့္မွာ သူငယ္ခ်င္းေတြ ခ်န္ထားခဲ့တဲ့ Comment ေတြကိုၾကည့္ၿပီးေတာ့မွ ကိုယ့္သိတဲ့ လိေမၼာ္သီးလို ့လြယ္လြယ္ေခၚဆိုေနတဲ့ အသီးေတြမွာ အမ်ိဳးအစား ကြဲေတြ အမ်ားၾကီးရွိေနပါလားဆိုတာကို သတိထားမိလိုက္တယ္။

အင္တာနက္မွာ ရွာဖတ္ၾကည့္လုိ ့ ကၽြန္မသိလိုက္ရတာ တခ်ိဳ ့ပါ။ Citrus Fruit ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို Orange လို ့ေခၚတယ္လို သိရတယ္။ အေစ့ပါတယ္၊ မပါတာ၊ အရြယ္အစား။ အေရာင္ ၊ ခ်ိဳတဲ့ အရသာ၊ ခ်ဥ္တဲ့ အရသာ စတာေတြြေပၚမူတည္ၿပီး Orange အမ်ိဳးအစားကြဲေတြ အမ်ားၾကီးရွိတယ္ ဖတ္ရတာနဲ ့ ဘယ္လိုေတြလည္းလို ့ လိုက္ၾကည့္မိပါတယ္။

Clementines: the clementine is a seedless mandarin. [Wiki]

Kumquats: the kumquat is like a citrus fruit and has an edible skin. It is the most well known of the sort fortunella which is closely related to Citrus. [Wiki]

Mandarins: type of small orange with loose skin. The mandarin got its name because it was exploited by high-ranking government officials in China (mandarins). [Wiki]

Minneolas: are a crossing between a tangerine and a grapefruit and can be recognized by "the little nose". Can be peeled manually. Is a type of Tangelo, a minneola is a specifically marketed tangelo.
Oranges: There are different types of oranges: navel oranges, Valencia oranges and blood oranges are the most cultivated races. [Wiki]

ဒီပံုက Cara Cara orange နဲ ့ Pink grapefruit ကိုႏွိဳင္းယွဥ္ျပထားတာပါ။

Orange မွာ Blood Orange ဆိုၿပီး ရွိေသးေၾကာင္းသိလိုက္ရတယ္။ California က Blood Orange ထြက္တယ္သိရတယ္။ Blood Orange မွာလည္း the Tarocco (native to Italy), the Sanguinello (native to Spain), and the Moro ဆိုၿပီး အမ်ိဳးအစားကြဲေတြရွိ ေၾကာင္းသိရပါတယ္။ [Wiki]
Tangelos: a tangelo is a crossing between a tangerine, a grapefruit and an orange. A specific kind of tangelo is the Ugli which is described further on this page. [Wiki]
Satsuma:is a very special seedling from Japan. Its skin is a bit tighter than the clementine and it doesn't have seeds as well. [Wiki]

ဒီအသီကို UK မွာဆို satsuma, Japan မွာဆို mikan, Africa မွာဆို naartjie နဲ ့ Canada မွာဆို mandarin or tangerine လို ေျပာၾကတယ္သိရတယ္။ United States မွာေတာ့ satsumas ကို tangerines လိုသာ ေခၚဆို ေရာင္းခ်တယ္လို ့လည္းသိရပါတယ္။

Tangerines: a tangerine is an orange-red mandarin with a particular citrus taste. Can be peeled manually. [Wiki]

Uglis: a specific kind of tangelo, easier to peel. A crossing between a tangerine, a grapefruit and an orange. Looks really ugli and sometimes has brown spots. Can be peeled manually. [Wiki]


တျခား မ်ိဳးကြဲေတြလည္း ထပ္ရွိႏိုုင္ပါေသးတယ္။ ဒီထဲက အသီးေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို တခါမွ မစားဖူးေသးဘူး။ လိေမၼာ္သီးလို ့သာ ကၽြန္မ သိခဲ့တဲ့ ဒီအသီးအမ်ိုဳးကြဲေတြကို အခြင့္အေရးၾကံဳရင္ေတာ့ ဘယ္လို အရသာေတြရွိလည္းသိရေအာင္ စားၾကည့္ဦးမယ္ စိတ္ကူးတယ္။

Other Related Link:
The Fruit Pages
MSN - Encyclopedia (Orange)

No comments: