Pages

August 11, 2007

Papaya and I

ခုတေလာ ခ်ဴခ်ာတာမ်ားေနတယ္။ က်န္းမာေရးနဲ ့ ညီညြတ္ေအာင္ အသီးအႏွံမ်ားမ်ား စားရမယ္၊ ဒီႏိုင္ငံမွာ လြယ္လြယ္ရတဲ့ သေဘၤာသီးေလး စားပါလားဆို တဲ့ ေမေမ့စကားေၾကာင့္ ခုတေလာ သေဘၤာသီးစားျဖစ္ပါတယ္။ ေန ့လယ္စား စားၿပီးတိုင္း သေဘၤာသီး တစ္စိတ္နဲ ့ နာနတ္သီး တစ္စိတ္ေလာက္ အနည္းဆံုး စားျဖစ္ေအာင္ ၾကိဳးစားၿပီး စားေနရပါတယ္။
ရန္ကုန္ အိမ္မွာေနတုန္းကဆို ကၽြန္မ လံုး၀နီးပါး မစားတဲ့ အသီးေတြထဲမွာ သေဘၤာသီးလည္း ပါတယ္။ ကၽြန္မ တစ္ေယာက္ကလြဲရင္ တစ္အိမ္သားလံုး သေဘၤာသီး စားၾကတယ္။ တျခားအသီးအႏွံေတြလည္း စားၾကပါတယ္။ ကၽြန္မကို ေမေမက နည္းနည္းေလာက္ စားၾကည့္လိုက္ပါ၊ တစိတ္ေလာက္ေလး စားၾကည့္ပါ၊ အရမ္း ခ်ိဳတယ္၊ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းတယ္၊ ဘာေတြ ဘယ္ေလာက္ ေျပာေျပာ သေဘၤာသီး စားဖို ့ကို အၿမဲျငင္းေနခဲ့တယ္။ တခါတေလ ေဘးနားလာၿပီး တတြတ္တြတ္ေျပာလြန္း၊ အတင္းလာခြံေကၽြးေနမွသာ ေမေမ စိတ္ေက်နပ္ေအာင္ နည္းနည္းေလာက္ စားျဖစ္တတ္တယ္။ ကၽြန္မ ဘာေၾကာင့္ သေဘၤာသီး မစားတာလဲ၊ အရသာ မၾကိဳက္လို ့ မစားတာလား ဆိုေတာ့လည္း မဟုတ္ျပန္ဘူး။ ဘာရယ္မဟုတ္၊ စားခ်င္စိတ္မရွိလို ့ မစား ျဖစ္ခဲ့တာပါ။

အခု ဒီမွာ စားျဖစ္ေတာ့မွ၊ ဒီက သေဘၤာသီးေတြ အရသာမရွိမွန္း သိလိုက္ရတယ္။ အသီးေတြကေတာ့ ၾကီးပါရဲ့၊ လွပါရဲ့ ဒါေပမယ့္ အရသာ မရွိတာက မ်ားေနတယ္။ ဒီက အရသာသိပ္မရွိတဲ့ သေဘၤာသီး လွလွၾကီးေတြကို ၾကည့္ရင္း၊ ရန္ကုန္အိမ္မွာ သေဘၤာသီး၀ယ္တိုင္း အသီးလွလွ အလံုးၾကီးၾကီး ဓာတ္ေျမၾသဇာနဲ ့စိုက္ထားတဲ ့ ႏိုင္ငံျခားမ်ိဳး ဆိုတာေတြထက္ စာရင္၊ အလံုးေသးေသး ပိန္ေညာင္ေညာင္ သဘာ၀အတိုင္း သီးတာပါလို ့ေျပာေရာင္းတဲ့ ျမန္မာမ်ိဳးဆိုတဲ့ အသီးေတြကို ေမေမလိုက္ရွာၿပီး ၀ယ္တတ္တာကို သတိရမိတယ္။ ကၽြန္မတို ့အေမက ဘယ္ကုိပဲသြားသြား လမ္းမွာ သူလိုခ်င္တဲ့ သစ္သီးေရာင္းေနတဲ့ ဆိုင္ေတြေတြ ့ရင္ ကားရပ္ခိုင္းၿပီး ဆင္း၀ယ္တတ္တယ္။ အဲ့ဒီလို ၀ယ္တဲ့အခါတိုင္းမွာ ကၽြန္မတို ့ေတြက အၿမဲပူညံပူညံ လုပ္တတ္ပါတယ္။ ပူညံပူညံသာ လုပ္ၾကတာပါ၊ အိမ္ျပန္ေရာက္ေတာ့လည္း အေမ၀ယ္လာတဲ့ သစ္သီးေတြကို အားလံုး ၀ိုင္းၿပီး ကုန္ေအာင္ စားၾကတာပါပဲ။
ကၽြန္မတို ့ ၿခံထဲမွာလည္း စိုက္ေလ့ရွိတဲ့ အပင္ေတြထဲမွာ သေဘၤာသီးပင္ေတြ လည္းပါတယ္။ ၿခံထဲမွာ အနည္းဆံုး သေဘၤာသီးပင္ ၃၊ ၄ ပင္ေတာ့ ရွိေန တတ္တယ္။ အိမ္မွာ သီးတဲ့ အသီးေတြက အသီးသိပ္မၾကီးေပမယ့္ အရမ္းခ်ိဳတယ္လို ့ အေမေျပာတာ အၿမဲၾကားေနခဲ့ဖူးတယ္။ အသီးေတြကို အပင္မွာပဲ အမွည့္ခံၿပီး စားေလ့ရွိတာေၾကာင့္ ပင္မွည့္သီးမုိ ့မ်ား သာမန္ထက္ ပိုခ်ိဳေနတာလားေတာ့ ကၽြန္မ မေျပာတတ္ဘူး။ ကၽြန္မတို ့အိမ္မွာ စိုက္ထားတဲ့ တခ်ိဳ ့အပင္ေတြဆို တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး ျပြတ္သိပ္ေနေအာင္ သီးေလ့ရွိတာကို ျပန္ၿပီး ျမင္ေရာင္မိတယ္္။ အေမက ေႏြရာသီမွာ သီးတဲ့အသီးေတြက မိုးရာသီမွာသီးတဲ့ အသီးေတြနဲ ့ ႏွိဳင္းယွဥ္ရင္ အလံုးေသးေပမယ့္ ပိုခ်ိဳတတ္တယ္လို ့ေျပာတယ္။ မိုးရာသီမွာ ေရမ်ားမ်ာရလို ့ အသီးေတြ အခ်ိဳေပါ့တာ ျဖစ္မယ္ထင္တယ္။ တခါတေလ မိုးတြင္းဆို မိုးအရမ္းမ်ားရင္ သေဘၤာပင္ေတြ ပုတ္တတ္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး မိုးတြင္းဆို ခရုေတြတတ္ၿပီး အသီးေတြသာမက အပင္ေတြပါ ပုတ္ကုန္တတ္လို ့ အၿမဲသတိထားၿပီး ခြါခ်ရတယ္။ မိုးရာသီဆို ရန္ကုန္မွာ အရမ္းေပါတဲ့ ၊ တိုင္ေတြ အပင္ေတြေပၚမွာ တတ္ေနတတ္တဲ့ အဲ့ဒီ ခရုၾကီးေတြကို အရမ္းရြံပါတယ္။
သေဘၤာသီးပင္မွာ အဖိုပင္နဲ ့ အမပင္ဆိုၿပီး ႏွစ္မ်ိဳးရွိတာကို အမွတ္ရမိတယ္။ တကယ္ဆို သေဘၤာအမပင္ကသာ အပြင့္ၾကီးၾကီးနဲ ့တစ္ပြင့္ျခင္း ပင္စည္မွာကပ္ပြင့္ၿပီး အသီးသီးတာပါ။ အဖိုပင္က အပြင့္ေသးေသးနဲ ့ အခိုင္လိုက္ ပြင့္ၿပီး အသီးေတာ့ မတင္ပါဘူး။ ကၽြန္မတုိ ့နဲ ့ ရင္းႏွီးသူ တခ်ိဳ ့ရဲ့ ့အိမ္ေတြမွာဆို ေပါက္လာတဲ့ သေဘၤာပင္က အဖိုပင္ဆိုရင္ ၾကီးလာတဲ့အထိ မထားဘူး၊ ႏွဳတ္ပစ္တတ္ၾကတယ္။ တခ်ိဳ ့ကလည္း အဖိုကို အသီးသီးတဲ့ အမပင္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္လို ့ ရတယ္ဆိုလား၊ ေျပာတာၾကားဖူးတယ္။ ကၽြန္မ စိတ္၀င္စားတဲ့ အရာမဟုတ္လို ့ ဘယ္လို လုပ္တာလည္း ဆိုတာကိုေတာ့ မွတ္မထားမိဘူး။ ကၽြန္မတို ့အိမ္မွာေတာ့ ေဖေဖက သေဘၤာပင္က အရြက္ႏုေလးေတြကို လက္ဖက္နဲ ့စားေလ့ရွိတာေၾကာင့္ အဖိုပင္ဆိုလည္း ႏွဳတ္မပစ္ပဲ စိုက္ထားေလ့ ရွိပါတယ္။ ေဖေဖစားသလို ကၽြန္မလည္း တခါလိုက္ စားၾကည့္ဖူးပါတယ္။ တခါပါပဲ၊ သေဘၤာရြက္ဟာ ခါးတဲ့အရာသာရွိၿပီး့ ကၽြန္မကလည္း အခါး မၾကိဳက္တာေၾကာင့္ ေနာက္ပိုင္းေတာ့ လံုး၀ မစားျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။ ေနာက္ၿပီး အိမ္က တခ်ိဳ ့လူေတြက သေဘၤာအဖိုပင္က အပြင့္ေတြကို ျပဳတ္ၿပီး သုတ္စား၊ အတို ့ အျမွဳတ္ အျဖစ္ စားတာ ေတြးဖူးတယ္။ အဲ့ဒီလိုမ်ိဳးေတြေတာ့ ကၽြန္မ တခါမွ စားမၾကည့္ဖူးဘူး။
သေဘၤာပင္နဲ ့ သေဘၤာသီး အေၾကာင္းေရးေနရင္းကမွ စဥ္းစားမိတယ္။ ကၽြန္မတို ့အိမ္မွာ တျခားအိမ္ေတြမွာလို သေဘၤာသီး အစိမ္းသုတ္တို ့၊ သေဘၤာသီးေထာင္းတို ့လုပ္စားေလ့မရွိၾကဘဲ သေဘၤာသီး အမွည့္ကိုသာ စားေလ့ရွိေၾကာင္း သတိထားမိလိုက္တယ္။ အိမ္မွာစားေလ့သာ မရွိတာ၊ ေဖေဖကေတာ့ သူငယ္ငယ္က စားေလ့ရွိတဲ့၊ စားခဲ့ရတဲ့ ေတာင္တြင္းၾကီးက သေဘၤာသီးသုတ္ဟာ အရမ္းေကာင္းေၾကာင္းကို တိုက္ဆိုင္တိုင္း ေျပာေနတတ္တယ္။ ေဖေဖေျပာသလို တကယ္မ်ား ေကာင္းေနမလားဆိုၿပီး ေတာင္တြင္းၾကီးေရာက္တိုင္း စားၾကည့္ျဖစ္ပါတယ္။ အဲ့ဒီက သေဘၤာသီးသုတ္ကုိ တစ္ဇြန္း၊ ႏွစ္ဇြန္းထက္ပိုၿပီး မစားႏိုင္ပါဘူး။ ဒီႏိုင္ငံကို ေရာက္ေတာ့ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ ့ အတူ ထိုင္းအစားအစာ သြားစားျဖစ္တဲ့ အခါေတြမွာ သေဘၤာသီးသုတ္နဲ ့ တုန္ ့ ရမ္းဟင္းကို တခါတေလ မွာစားေလ့ ရွိပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ စားက်င့္မရွိလို ့ျဖစ္မယ္ ထင္ပါတယ္၊ လူေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ၾကိဳက္တယ္ဆိုတဲ့ ခ်ိဳသလိုလို၊ စပ္သလိုလို ထုိင္းသေဘၤာသီးသုတ္ကို ၾကံဳရင္ စားလိုက္ေပမယ့္ အရမ္း စားခ်င္လိုက္တာဆိုၿပီး တမ္းတမ္းတတ ျဖစ္ေနရေလာက္ေအာင္ေတာ့ မၾကိဳက္မိဘူး။

5 comments:

ေမ said...

မေမလဲ အသီးအႏွံ အစားအရမ္းနည္းတယ္။ မႀကိဳက္လို႔။ ဖရဲသီး၊ မင္းဂြတ္သီး၊ စပ်စ္သီးေလာက္ပဲႀကိဳက္တယ္။ ဒါေတာင္ အရမ္းႀကိဳက္လွတယ္ မဟုတ္ဘူး။ သေဘၤာသီးေတာ့ မႀကိဳက္ဘူး။ ပိန္တာ အဲဒါေၾကာင့္ လားေတာ့ မသိဘူး။ အခု အရြက္စားဖို႔ ႀကိဳးစားေနတယ္။ ကန္စြန္းရြက္ေလာက္ေတာ့ စားႏိုင္တယ္။ က်န္တာ စားလို႔ မရဘူး။ အသီးအႏွံ မ်ားမ်ားစားရင္ အသားအေရ စိုေျပၿပီး ၀တယ္တဲ့။ မ်ားမ်ားစားမွ :P

Soe Moe said...

လုပ္ျပန္ၿပီ အစားအေသာက္ေတြ၊ ဗိုက္စာလာၿပီ၊ ထမင္းသြားစားလိုက္အံုးမယ္။ ေနာက္ေန႔မွပဲ သေဘၤာသီသုတ္သြားဝယ္စားေတာ့မယ္

ႏုိင္းႏုိင္းစေန said...

သေဘာၤသီးစားရင္ ၀မ္းေကာင္းတယ္တဲ့ ေနေန..
ႏိုင္းႏိုင္းက အသီးဆို အကုန္ၾကိဳက္..
ဒါေၾကာင့္ သြားရည္တမွ်မွ်နဲ႔ လာဖတ္သြားပါတယ္။ း)

MYO HAN HTUN said...

အသီးအႏွံစားတာကို အားေပးပါတယ္။

ဟို .. သစ္သီးပြဲရံုပိုင္ရွင္ မႏိုင္းႏိုင္းကေတာ့ သေဘၤာသီးအေၾကာင္း ေၾကာ္ျငာ၀င္သြားေသးတယ္။

ကိုတိုး

Nay Nay Naing said...

မေမ>> အသီးအႏွံ သိပ္မစားလို ့ပိန္တာျဖစ္မယ္ဆိုတာ ကိုယ္ေတြ ့လိုျဖစ္ေနတာေၾကာင့္ ေထာက္ခံပါတယ္။ :D ေနေနလည္း မင္းဂြတ္သီးၾကိဳက္တယ္။ က်န္တဲ့အသီးေတြေတာ့ သိပ္မၾကိဳက္ဘူး။ အရြက္ကေတာ့ ခုေနာက္ပိုင္း လူၾကီးေတြစကား နားေထာင္ၿပီး စားျဖစ္ေအာင္ၾကိဳးစားေနပါတယ္။

ႏုိင္းႏုိင္း>> ၀ိုးတိုး၀ါးတားျမင္ရတဲ့ ပံုေလးေတြထဲမွာေတာင္ စိုစိုျပည္ျပည္ လွလွပပေလး ျဖစ္မယ္ဆိုတာ မွန္းလို ့ရေနေတာ့ အသီးၾကိဳက္တယ္ဆိုတဲ့ စကားကိုု အၾကြင္းမဲ့ ယံုလိုက္ပါတယ္။

ကိုတိုး >> စားလံုးေလးေတြနဲ ့ အားေပးမယ့္အစား အသီးအႏွံ ့ေတြ၀ယ္ပို ့ေပးရင္ ပိုၿပီး ထိေရာက္မယ္ ထင္တယ္။ အဲ့ဒီမွာ အသီးအႏွံ အရမ္းေပါတယ္လို ့ၾကားဖူးတာပဲ။ တခါမွေတာ့ မေရာက္ဖူးေသးဘူး။ ဒီကို ပို ့မေပးႏိုင္လည္း ဟိုကို လာလည္တဲ့အခါ ၀ယ္ေကၽြးမယ္ဆိုတဲ့ ကတိမ်ိဳးေပးရင္လည္း ရပါတယ္ :D