Pages

March 07, 2010

ဘယ္လိုုလုုပ္စားရင္ေကာင္းမလဲ.....

မေန ့ကတစ္ေနကုုန္ အလုုပ္ရွုုပ္ေနခဲ့တယ္။ ညပိုုင္း အစ္ကိုုကိုု ၾကိဳဖိုု ့ ေလဆိပ္ သြားတယ္။ အစ္ကိုု ့ အတြက္ ငွါးထားတဲ့ ေနရာလုိက္ပိုု ့တာ၊ ညစာစားတာနဲ ့ အိမ္ျပန္ေရာက္တဲ့ အခ်ိန္က ည ၁ နာရီေလာက္ ရွိၿပီ။ အထုုတ္ေတြ မဖြင့္ႏိုုင္ေတာ့ဘူး။ အဲဒီအထုုတ္ေတြထဲမွာ ကိုုယ္မွာ လိုုက္တာေတြ ပါတယ္ဆိုုတာ ညေနပိုု္င္း အိမ္ကိုု ဖုုန္းဆက္ကတည္းက အိမ္က ေျပာလိုု ့သိႏွင့္ေနၿပီသား။ ထည့္ေပးလိုုက္တာေတြ ကုုိယ္တစ္ေယာက္တည္းဆိုု မသည္ႏိုုင္မွာ ေသခ်ာတဲ့အတြက္ အစ္ကိုုေတြက အခန္းထဲ အေရာက္ပိုု ့ေပးခဲ့ပါတယ္။ ဒါ ေတာ္ယံုုသင့္ယံုုပဲ ထည့္ေပးလိုုက္တာလိုု ့ အေမက ေျပာတာပဲ။

သရက္သီး အစိမ္း ၃ လံုုးလည္း ထည့္ေပး လိုုက္တယ္လိုု ့ေျပာတယ္။ မရမ္းသီး အရင့္ကိုုကတာ့ ထည့္ျဖစ္ေအာင္ ထည့္ေပးလိုုက္ပါလိုု ့ အေသအခ်ာမွာ ထားခဲ့တာပါ။ မရမ္းသီးအမွည့္ ရရင္ေရာ ထည့္ေပး လိုုက္ရမလား ေမးတာ ကိုုေတာ့ မထည့္ေပးပါနဲ ့လိုု ့ေျပာျဖစ္ခဲ့တယ္။အသီး ႏွစ္ထုုတ္ပါတယ္။ တစ္ထုုတ္က သရက္သီးနဲ ့ မရမ္းသီးအရင့္။
From Burmese Food
တျခား တစ္ထုုတ္က မရမ္းသီး မႏုုမရင့္ေလးေတြ။ မရမ္းသီး သိပ္ မရင့္တာေလးေတြလည္း တစ္ခုုခုုေပါ့... မရမ္းသီးသုုတ္၊ မရမ္းသီးေထာင္း၊ မရမ္းသီးငါးပိခ်က္... ကုုိယ္စားခ်င္တာ လုုပ္စားႏိုုင္ေအာင္ ဆိုုၿပီးေတာ့ ထည့္ေပးလိုုက္ပါတယ္လိုု ့ အေမက ေျပာတယ္။
From Burmese Food
သရက္သီး၊ မရမ္းသီးေတြကိုု ဘယ္လိုု လုုပ္စားရင္ေကာင္းမလဲ။ငါးသေလာက္ဥ နဲ ့ ပုုဇြန္ကိုု ေရခဲေသတာထဲ့ထည့္လိုုက္တယ္၊ က်န္တဲ့ အထုုတ္ေတြကေတာ့ ေသခ်ာ မရွင္းရေသးဘူး။ အေၾကာ္အေလ ွာ္ ၊ အေျခာက္အျခမ္းေတြ ဆိုုေတာ့ ေနာက္ေန ့မွ ရွင္းလိုု ့ရတယ္။

မရမ္းသီးဆိုု အစိမ္းကိုု ပိုုႀကိဳက္တယ္။ အမွည့္ဆိုုလည္း အခ်ိဳသီး ထက္စာရင္ ခ်ိဳခ်ဥ္ အရသာကိုု ပိုုႏွစ္သက္တယ္။ ဒီေန ့ မရမ္းသီးအေၾကာင္း လိုုက္ဖတ္ၾကည့္ေတာ့မွ မရမ္းသီးက အေရွ ့ေတာင္အာရွက အသီးလိုု ့သိရတယ္။ ဒါဆိုု အေနာက္ပိုုင္း ႏိုုင္ငံမွာ ေနတဲ့သူေတြ မရမ္းသီး အစိမ္းစားရဖုုိ ့ မလြယ္ဘူးေပါ့။ ဒါေပမယ့္ ထိုုင္းႏိုုင္ငံမွာ မရမ္းသီးကိုု တျခားႏိုုင္ငံေတြကိုု တင္ပိုု ့ဖိုု ့ ထိုုင္းအစုုိးရရ စိုုက္ပ်ိဳးသူေတြကိုု အားေပး ကူညီေနတယ္လိုု ့ ေရးထားတာေတြ ့လိုု ့ ၀ယ္လိုု ့ရခ်င္ ရႏိုုင္မယ္။ ဒါလည္း မရမ္းသီးအမွည့္ (အခ်ိဳ ) ေတြျဖစ္ဖိုု ့မ်ားမယ္ ထင္တာပဲ။ ဒါနဲ ့ အင္တာနက္ေပၚ ေလွ်ာက္ဖတ္ၾကည့္မွ မရမ္းသီး တင္မကဘူး၊ မရမ္းရြက္ႏုကိုလည္း ဆလတ္လုပ္စားတဲ့ အခါ ထည့္စားတယ္။ ထူးထူးဆန္းဆန္း အဲလိုမ်ိဳး ၾကားလဲမၾကားဖူးသလို တစ္ခါမွလည္း မစားဖူးဘူး။

ဘာရယ္ မဟုုတ္ပါဘူး။ စားခြင့္ရတုုန္းေလး မွတ္တမ္းေလး ေရးထားတယ္ဆိုုတဲ့ သေဘာပါ။

Source : Wiki

Bouea macrophylla is commonly known in as the Marian plum, Gandaria, and Plum mango.

It is also known as
Ma-praang and Ma-yong (Thailand),
Ramania and Gandaria (Indonesia),
မရမ္းသီး Mayun-Thee (Burma), and
Kundang, Rembunia, and Setar (Malaysia).

8 comments:

khin oo may said...

viewed

Anonymous said...

ဒီမရမ္းသီးပို႔စ္ကို ဖတ္ရတာ သိပ္သိပ္ကို မုန္းတဲ႔ႊေၾကာင္း
အလြန္တရာမွ မနာလိုေၾကာင္း..
အသိေပးခ်င္ပါတယ္။
:D
မမြန္

စႏၵကူးေမ said...

့ဟူးဟူးးးးး မရမ္းသီးစားခ်င္လိုက္တာ..
ပံုၾကည့္တာနဲ႔တင္..စားခ်င္စိတ္ေတြတစ္ဖြားဖြားျဖစ္ လာတာ.. ငပိေလးနဲ႕ေထာင္းစားရသိပ္ေကာင္းမယ္။ မစားရတာ ႏွစ္ခ်ီေနပီ..

rgn said...

မရမ္းသီးေတြေတြ႔ျပီးတေတြးေတြအၾကိမ္ၾကိမ္မ်ုဳိခ်လုိက္ရတယ္၊မစားရတာ၂၂ႏွစ္ရွိျပီေနာက္လေလာက္ဆုိရင္ေကာ၊
ရွိအုံးမွာလား...

Anonymous said...

ေနာက္လဆို ရန္ကုန္မွာ မရမ္းသီး ရွိႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္ဆို အမွည့္ေရာ အစိမ္းေရာ ေပါေလာက္ၿပီး။ အကင္းအႏုေလးေတြေတာ့ ရွာရခက္မလား မသိဘူး။ သရက္သီး အစိမ္းေတြလည္း ေပါမယ္ ထင္တယ္။

ေႏြးေနျခည္ said...

အိမ္ကို မရမ္းသီးမွာဦးမွပဲ း)

rgn said...

ေက်းဇူးတင္ပါတယ္၂၂ႏွစ္မွာပထမဆုံးျပန္မွာမို႔ရင္ခုန္ရင္းနဲ႔စားစရာမ်ဳိးစုံစားဘုိ႔စာရင္းပါျပုစုထားပါတယ္

waiyan said...

မရမ္းသီး