Lady Fingers ဆိုလို ့ ေကာင္မေလးေတြရဲ့ လက္ေခ်ာင္းေတြအေၾကာင္း ေရးမယ္ မထင္ပါနဲ ့။ ရံုးပေတသီး (Okra) အေၾကာင္း ေရးမလို ့ပါ။ Okra ဆိုလို ့ လည္း ျမန္မာျပည္က "မ" သီခ်င္းနဲ ့ နာမည္ၾကီးတဲ့ အဖြဲ ့အေၾကာင္းေရးမွာလို ့လည္း မထင္ ၾကပါနဲ ့။ စားတဲ့၊ ဟင္းခ်က္စားတဲ့ ရံုးပတီသီး အေၾကာင္း ေရးမွာပါ။ ရံုးပတီသီးကို Okra လို ့လည္း ေခၚတယ္၊ Lady Fingers လို ့လည္း ေခၚတယ္၊ Gumbo လို ့လည္း ေခၚၾကေသးတယ္။
မစားခ်င္ဘူးဆိုၿပီး လံုး၀ မစားဘူး။ အေမခြံ ့ေကၽြးေတာင္ မစားဘူး။ ငယ္ငယ္က အဲလိုပဲ။ မလုပ္ဘူး၊ မစားဘူးဆိုလို ့ ဆံုးျဖတ္လိုက္တဲ့ အရာေတြကို ဘာအေၾကာင္းေၾကာင္းနဲ ့မွ မစားဘူး၊ မလုပ္ဘူး။ ခုေတာ့ အဲဒီအက်င့္ သိပ္မရွိေတာ့ဘူး။ အသက္ႀကီးလာတာနဲ ့အမွ် လိုက္ေလ်ာညီေထြေနမွ ဆိုၿပီး အဲလိုအက်င့္ေတြ ေဖ်ာက္ဖို ့ ႀကိဳးစားရတယ္။ ထားပါ။ ကၽြန္မကသာ မစားတာ၊ အေမက ရံုးပတီသီး ႀကိဳက္တယ္။ ေၾကာ္စားေလ့ ရွိတယ္။ အေဖက ခ်ဥ္ေပါင္းဟင္း ႀကိဳက္တယ္။ အိမ္မွာက ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းခ်က္ရင္ မွ်စ္၊ ခရမ္းသီးနဲ ့ ရံုးပတီသီး ထည့္ေလ့ ရွိတယ္ေလ။ ဒီေတာ့ ေစ်းသြားတဲ့ အခါေတြမွာ အသီးအရြက္ ၀ယ္တိုင္းနီးပါး ရံုးပတီသီးလည္း ၀ယ္ရတာ မ်ားတယ္။ တခါတေလ အိမ္မွာ အကို၀မ္းကြဲေတြလာေနတဲ့ အခ်ိန္ဆို အပင္ေတာင္ စိုက္ထားေသးတယ္။ ကၽြန္မ မ်က္စိထဲေတာ့ ရံုးပတီသီးအပြင့္က ခ်ဥ္ေပါင္ပြင့္နဲ ့ ဆင္ဆင္ တူတယ္။
မွတ္မိေသးတယ္။ ရံုးပတီသီး ေရြးရင္ အဖ်ားကို လက္နဲ ့ မသိမသာေလး ခ်ိဳးၾကည့္လိုက္။ က်ိဳးတယ္ ဆိုႏုတယ္။ ငယ္ငယ္တုန္းက မွတ္ထားတာ။ အဲလိုလုပ္ရင္ ေစ်းသည္က မ်က္ေစာင္းထိုးတယ္။ ရင့္လို ့မက်ိဳးပဲ အေမွ်ာင္းလိုက္ ကြဲသြားရင္ တျခား၀ယ္တဲ့သူေတြလည္း မယူေတာ့ဘူးေလ။ ေနာက္ပိုင္း aစ်း၀ယ္သက္ ရင့္လာေတာ့ ရံုးပတီသီး အဖ်ားကို က်ိဳးေအာင္ ခ်ိဳးၾကည့္ဖို ့မလိုေတာ့ဘူး။ လက္နဲ ့မသိမသာေလး ထိုးၾကည့္ၿပီး ရင့္လား၊ ႏုလား သိႏိုင္တယ္။ ေနာက္တစ္နည္းက အေရာင္အႏုအရင့္ နဲ ့ခြဲတာ။ အၾကမ္းဖ်င္းေတာ့ နည္းနည္း သြယ္သြယ္ရွည္ရွည္ေလးျဖစ္ေနၿပီး အေရာင္ရင့္ေနတယ္ဆို မယူဘူး။ ဒါက တခါတေလ အလုပ္ မျဖစ္ဘူး။ ရံုးပတီသီးက အမ်ိဳးအစားကြဲေတြ ရွိတယ္ေလ။ နည္းနည္းသြယ္ၿပီး အေရာင္ႏုတာ၊ နည္းနည္းပုၿပီး အေရာင္ရင့္တာ။ ဒီေတာ့ အေရာင္ရင့္တိုင္း ရင့္တယ္လို ့ သတ္မွတ္လို ့မရျပန္ဘူး။ ခ်ိဳးၾကည့္တာ အေကာင္းဆံုးပဲ။ ပလတ္စတစ္အိပ္နဲ ့ထုတ္ ေရာင္းတာ ဆိုရင္ေတာ့ အဲလိုလုပ္ၾကည့္လို ့မရဘူးေပါ့။
ပံုမွန္ဆို အသီးအရြက္ေတြကို မလွီးခင္တခါနဲ ့ လွီးၿပီးတခါ ေရေဆးေလ့ရွိတယ္။ လွီးၿပီးမွ ေဆးလို ့ အဟာရေတြ ေလ်ာ့သြားမယ္ဆိုလည္း မတတ္ႏိုင္ဘူး၊ သန္ ့ရွင္းဖို ့လိုတယ္ဆို ေဆးတာပဲ။ ရံုးပတီသီးကို ၾကေတာ့ ခ်က္ဖို ့ျပင္တဲ့အခါဆို မလွီးခင္ တခါတည္း သန္ ့စင္ေအာင္ (ဒီကိုလာကို ေျပာျခင္းမဟုတ္) ေဆးရတယ္။ လွီးၿပီးမွ ေရေဆးတယ္ဆို အခၽြဲေတြ ထြက္လာေရာ။ ေဆာ့ခ်င္တယ္္ဆို ဆီလုပ္တန္း ေဆာ့လို ့ေတာ့ ရတာေပါ့ေလ။ မသိခင္ကဆို လွီးၿပီး ေရးတခါထပ္ေဆးေတာ့ အခၽြဲေတြ ထြက္၊ တျခား အသီးေတြလို အေစးထြက္တာလားဆို အခၽြဲေတြ ေျပာင္ေအာင္ဆို ေရးထပ္ေဆး၊ ေရေဆးေလ ပိုထြက္ေလနဲ ့ ရွဳပ္ရွက္ခပ္ သြားတာပဲ။ ေနာက္မွ ေမေမ ေျပာျပလို ့မွတ္ထားလိုက္တယ္။
ရံုးပတီသီး အေၾကာင္း နည္းနည္း ေလ့လာၾကည့္တဲ့ အခါ ရံုးပတီသီး ရဲ့ အစက အာဖရိက ကလို ့ သိရတယ္။ ခုေတာ့ ေနရာတကာ တကမာၻလံုး စားေနၾကတာပဲ။ အိႏိၵယမွာ အစားမ်ားတယ္။ အစိမ္းေရာင္တင္မကဘူး၊ အနီေရာင္လည္း ရွိတယ္လုိ ့ သိလိုက္ရတယ္။ အနီေရာင္ ရံုးပတီသီး အျပင္မွာ တခါမွ မျမင္ဖူးဘူး။
ရံုးပတီသီးစားတာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းတယ္။ ေျပာၾကတာပဲ။ ဗိုက္တာမင္ ေအနဲ ့ စီပါတယ္ သိရတယ္။ မိန္းကေလးေတြ အတြက္ သင့္ေတာ္တယ္လည္း ေျပာၾကတယ္။ အသားအရည္ လွတယ္တဲ့။ ေနာက္ၿပီး ရံုးပတီသီးမွာ fiber ပါတာမ်ားတဲ့အတြက္ ၊ ပိန္ေအာင္လုပ္တဲ့ အခ်ိန္ေတြမွာလည္း ရံုးပေတသီး စားၾကတယ္ လို ့ သိရတယ္။ ၀ိတ္ေလွ်ာ့ခ်င္တဲ့သူေတြ စားသင့္တယ္ေပါ့။ ေနာက္တစ္ခုက မနက္ပိုင္း ရံုးပေတသီးကို လွီးထားတာကို ေရစိမ္ေသာက္မယ္ဆို ဘာေရာဂါ ေပ်ာက္တယ္ ဆိုလား။ ဒါကေတာ့ အတိအက် မသိလို ့ မေရးေတာ့ဘူး။ အိႏၵိယက ေဆးမီွးတို နည္းလား မသိဘူး။ ရံုးပတီသီး ေရစိမ္ေသာက္တဲ့ အေၾကာင္းသိခ်င္ရင္ အင္တာနက္ေပၚ လိုက္ရွာဖတ္ၾကည့္လို ့ရတယ္။
ထူးထူးျခားျခားသိလိုက္ရတာက ရံုးပတီသီး အေစ့ကို ေကာ္ဖီေစ့အစား သံုးၾကတယ္ဆိုတာပဲ။ ကာဖင္း ေရွာင္ခ်င္သူေတြ အတြက္။ အရင္က တခါမွ မသိခဲ့ဘူး။ ကၽြန္မကလည္း ေကာ္ဖီမွ မႀကိဳက္တယ္။ ေကာင္းမေကာင္းလည္း မသိဘူး။ မေသာက္ဖူးဘူး။ ဖတ္မိသေလာက္ေတာ့ WWII မွာလည္း ေကာ္ဖီေစ့ကို ရံုးပတီသီး ေစ့နဲ ့အစားထိုး သံုးခဲ့ၾကတယ္ သိရတယ္။ အဲဒီ အေၾကာင္း စိတ္၀င္စားလို ့ သိခ်င္တယ္ဆို
Google : Okra Seeds as Coffee အားကိုး ၾကည့္လိုက္ပါ။
ဒီေန ့ အေမ့ကို သတိရတဲ့ စိတ္နဲ ့ ထမင္းစားတာမွာ ရံုးပတီသီး ေၾကာ္ခ်က္မွာ စားျဖစ္တယ္။ စားေနရင္း ရံုးပတီသီး အေၾကာင္း ေရးဖို ့ စိတ္ကူးေပၚခဲ့တာနဲ ့ ခုလို သိတာေလးေတြ ခ်ေရးျဖစ္သြားခဲ့ပါတယ္။ ဟိုတေလာက ရနံ ့သစ္မွာ ထမင္းစားတုန္းေတာ့ ရံုးပတီသီး တို ့စရာ ခ်ေပးထားတာေတြ ့လို ့နည္းနည္း ယူစားၾကည့္ ျဖစ္တယ္။ ဟင္းအေနနဲ ့ေတာ့ ဒီေန ့စားတာဟာ ပထမဆံုး စားျဖစ္ျခင္းပါပဲ။ ႀကိဳက္လားဆို အဲဒီေလာက္ႀကီး မႀကိဳက္ဘူး။ ဒါေပမယ့္ စားလုိ ့ေတာ့ ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္း အခြင့္သင့္တဲ့ အခါေတြမွာလည္း ရံုးပတီသီး စား ျဖစ္ေတာ့မယ္ ထင္ပါတယ္။ အေမကိုလည္း ေျပာျပရအံုးမယ္။
Other Related Post :
Citrus Fruits
9 comments:
အမေတာ့ ရံုးပတီသီး အရမ္းၾကိဳက္တယ္.. သီးစံုပဲကုလားဟင္း၊ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း၊ တို႕စရာ၊ ေၾကာ္၊
ေရေႏြးေဖ်ာျပီး လွီးျပီး ဆီခ်က္နဲ႕ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕နဲ႕သုတ္စားရင္လည္းေကာင္းတယ္။ ေမႊးခ်င္ရင္ ႏွမ္းေလွာ္နည္းနည္းထည့္။ ေကာင္းမွေကာင္း
Diabetes ေပ်ာက္တယ္ဆိုလား ၾကားဖူးတယ္။
ရံုးပတီသီးရဲ႕ အညွာကို စားရင္ စုန္းမျပဳစားဘူးဆိုၿပီး အစ္မဝမ္းကြဲက ခဏခဏ ေျပာဖူးတယ္။
ရံုးပတီသီးကို ကင္တာေတာ့ အရမ္း ႀကိဳက္တယ္။ က်န္တဲ့ေနရာေတြမွာေတာ့ သိပ္မႀကိဳက္သလိုပဲ။
ဘီယာ ေသာက္ရင္ ရံုးပတီသီးကင္ နဲ ့ၿမည္းေနၾက...ဖတ္ေနရင္းနဲ့ၿမည္းခ်င္စိတ္ေတြေပါက္လာၿပီ..:D
စာေရးဟန္ေလးက
ခ်စ္စရာေကာင္းလိုက္တာ။
ရုံးပတီသီးအေၾကာင္းေလး
စိတ္၀င္တစားဖတ္သြားတယ္၊
ရုံးပတီသီး အနီရွိမွန္းမသိဘူး။
သီးစံုဟင္းမွာေတာ့ သူ႕ေၾကာင့္အရည္ပိုပ်စ္ၿပီး ပိုေကာင္းသလားပဲ။
ေလဒီဖင္ကား (အဲေလ)ဖင္းဂါးအေၾကာင္းကေတာ့ ရီစရာေလးေတြရွိေသးသဗ်။ ၾကံဳမွ .. ၾကံဳမွ။
အေမအရမ္းႀကိုက္တယ္။ ငယ္ငယ္တုန္းက အတင္ေးကၽြးရင္ ပတ္ေျပးတာပဲ။ စင္ကာပူေရာက္လာေတာ႔ စားျဖစ္သြားတယ္။
ခပ္ပါးပါးလွီးၿပီး ကုလားလုိ မဆလာေလးနဲ႔ ေၾကာ္ရင္ေကာင္းတယ္။
ကြန္မန္ ့ေတြဖတ္ၿပီးမွ BBQ ေတြမွာ ကင္စားၾကတယ္ဆိုတာ ျပန္သတိရတယ္။
မထက္ေျပာ သလို သုပ္စားတာေတာ့ ျမင္ေတာင္မျမင္ဖူးဘူး။ ေနာက္အားရင္ ရံုးပတီသီး သုပ္ေကၽြးေနာ္။
ကိုၿဖိဳး .. ေက်းဇူး။ ေပ်ာက္တယ္ေျပာၾကတာသာ ၾကားဖူးတာ။ ဘာေရာဂါ မွန္းမသိဘူး။
Dawn .. ကင္တာ တခါမွမစားဖူးေသးဘူး။ ႀကံဳတဲ့အခါ အေသအခ်ာ စားၾကည့္အံုးမယ္။
Dawn အစ္မ ၀မ္းကြဲေျပာတဲ့ စုန္းကိစၥကေတာ့ ဟုတ္မဟုတ္ စမ္းၾကည့္ခ်င္လို ့ရမယ္မထင္ဘူး။ စမ္းေတာ့ စမ္းၾကည့္ခ်င္သား။
jurassic .. ဘီယာေသာက္ခ်င္သြားတာ မဟုတ္ဘူးလား.
အၿပံဳးပန္း ... ေက်းဇူးပါ။ အိမ္မွာလည္း သီးစံံုဟင္းခ်က္ရင္ ထည့္တယ္။
Mr DBA.. အျမန္ႀကံဳပါေစ..
မမြန္ .. တူတာေပါ့။ ပါးပါးဆိုတာ ဘယ္ေလာက္ ပါးတာလဲ။ ဒီမွာ ကုလားဆိုင္ေတြမွာ ေရာင္းတာ ျမင္ဖူးတာေတာ့ အလယ္က ပိုင္းထားတာေနာ္။ မမြန္ေျပာတာနဲ ့ မတူဘူးထင္တယ္။
ရံုးပတီသီး ကို ၿငဳပ္သီးနဲ့ မြန္ထြန္ေနေအာင္ေၾကာ္ တာလည္း စားလို ့သိပ္ေကာင္းပါတယ္။
Post a Comment