Pages

July 01, 2010

Burmese Fried Roselle (ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္)

ေရႊခ်ဥ္ေပါင္တုုန္းကာမွေမာင္ဖုုန္းျပန္ခဲ့မယ္

From Burmese Food

ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေၾကာ္။ ျမန္မာလူမ်ိဳးအေတာ္မ်ားမ်ား သိပ္ၾကိဳက္ၾကတဲ့ ဟင္းရံတမ်ိဳး။

ရန္ကုုန္ အိမ္မွာကေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္ အၿမဲနီးပါး ခ်က္ေလ့ ရွိတယ္။ ကၽြန္မတိုု ့ အေဖက ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း အရမ္း ႀကိဳက္တယ္ေလ။ ေဖေဖ အိမ္မွာရွိတဲ့ အခ်ိန္ဆိုု ခ်ဥ္ေပါင္၊ မ ွ်စ္၊ ခရမ္းသီး၊ ရံုုးပေတသီး၊ ငါး ေတြနဲ ့ ခ်ဥ္ဟင္းကိုု ဟင္းရည္ေသာက္အျဖစ္ ေန ့တိုုင္းနီးပါး ခ်က္တယ္။ ထမင္းစားခါနီး ခ်ဥ္ေပါင္းဟင္းေလး ေႏႊးလိုုက္ပါအံုုးဆုိတဲ့ စကား အၿမဲၾကားတယ္။

ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကိုု ေစ်းက ၀ယ္ခ်က္သလိုု၊ ခ်ဥ္ေပါင္ပင္ေတြ အိမ္ေနာက္ဘက္မွာ စိုုက္ၿပီး လတ္လတ္ဆပ္ဆပ္ကိုု ခူးခ်က္တာမ်ိဳးလည္း ရွိတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ပင္က စိုုက္ရလြယ္တယ္ေလ။ အေစ့ကိုု မစိုုက္ရင္ေတာင္ ေစ်းက၀ယ္လာတဲ့ အရိုုးရင့္ရင့္ကိုု ေျမႀကီးမွာ ထုုိးထားလိုုက္ အညြန္ ့ေတြ ထြက္တာတယ္။ "ေရႊခ်ဥ္ေပါင္ တုုန္းကာမွ ေမာင္ဖုုန္းျပန္ခဲ့မယ္" ဆိုုတဲ့စကား အိမ္မွာ အၿမဲေနာက္ ေျပာေလ့ရွိတယ္။

ခ်ဥ္ေပါင္မွာ အနီနဲ ့ အျဖဴႏွစ္မ်ိဳး ရွိတယ္။ အျဖဴက ခါးသက္သက္၊ ေဆးဖက္ပိုု၀င္တယ္ ထင္တယ္။ ဒါေပမယ့္ အိမ္မွာ ခ်ဥ္ေပါင္နီ ကိုုပဲ ေၾကာ္စား၊ ခ်ဥ္ဟင္း ခ်က္စားတာတယ္။ အျဖဴကိုု ဘယ္လိုုစားၾကလဲမသိဘူး။

အေပၚက ပံုုက ရန္ကုုန္က ေၾကာ္ေပးလိုုက္တဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ စစ္စစ္။ ကၽြန္မ အိမ္က ေၾကာ္ေပးတာ မဟုုတ္ဘူးရယ္။ ကၽြန္မကေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း နဲ ့ ခ်ဥ္ေပါက္ရြက္ေၾကာ္ သိပ္စားေလ့ မရွိဘူး။ စိတ္ကူး ေတာ္ေတာ္ေပါက္မွ နည္းနည္း ႏွိဳက္ယူ စားတတ္တာမ်ိဳးဆိုုေတာ့ အိမ္က တခါမွ မပိုုေပးဖူးဘူး။ မသိဘူး။ စားစရာလိုု ့ကိုု မထင္ခဲ့တာ။ ခုုခ်ိန္ထိလဲ စားေလ့ သိပ္မရွိဘူး။ ပံုုထဲက ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္မွာ ငရုုတ္သီး မပါဘူး။ ေၾကာ္တဲ့သူက ငရုုတ္သီးမစားလိုု ့ မထည့္ဘူးတဲ့။ စားလိုု ့ေတာ့ ေကာင္းပါတယ္။ အရသာ ရွိတယ္။ ဒါပမယ့္ ခ်ဥ္ေပါင္းေၾကာ္ရင္ ငရုုတ္သီးေတာင့္ေလးေတြ ဒီတိုုင္းထည့္ထည့္၊ ထက္ျခမ္းခြဲၿပီးပဲ ထည့္ထည့္.. နည္းနည္းေလာက္ျဖစ္ျဖစ္ ထည့္ေၾကာ္မွ ပုုိျပည့္စံုုမယ္ ထင္တယ္။

5 comments:

သက္ေဝ said...

စားခ်င္စရာ...
ဖဘ မွာ ခုနကပဲ ေတြ႕ခဲ့တဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္...
ဒီမွာလဲ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္... း))

khet myint myint said...

ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္... အိမ္ကပို႕မွပဲ စားၿဖစ္ေတာ့တယ္ ။ ေရေႏြးေဖ်ာလိုက္ေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္ ၿဖစ္ေရာ.. ပူပူေႏြးေႏြး ၾကက္ဥေၾကာ္ေလးနဲ႔တြဲစားလိုက္လို႔ ကေတာ့ .. :-)

Anonymous said...

ငပိရည္ေလးဆမး္စားလုိက္လုိ႕ကေတာ႕ာ
kom

ak said...

yumm but very expensive here :)

Anonymous said...

အိ္မ္ကေတာ့..ျဖဴနီေရာခ်က္တတ္တယ္..
အနီခ်ည္း မခ်က္ဘူးတဲ့..။


ေပါက္